Iz Ministarstva zdravlja saopštili su da je Opšta bolnica u Bijelom Polju dobila svoju PCR laboratoriju – nakon Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja Kotor, Kliničkog centra Crne Gore i Doma zdravlja Berane. Dr Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja, ocijenila je da je bjelopoljska bolnica, pod rukovodstvom direktora Kenana Erovića, od aprila prošle godine ostvarila zadivljujuće rezultate.
Borovinić Bojović istakla je da je danas pušten u funkciju PCR aparat kojim će se, prema njenim riječima, dodatno rasteretiti Institut za javno zdravlje i to je samo, kazaala je, jedan od servisa koji su u međuvremenu za ovo kratko vrijeme uspostavljeni u ovoj bolnici. Ona je skrenula pažnju na činjenicu da je, kako je napisano, „u kratkom periodu bolnica renovirana i od ruine dovedena do ustanove koja je za ponos“.
Ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost za brojne specijalizacije i supspecijalizacije, a u međuvremenu je počeo da radi i onkološki konzilijum.
Borovinić Bojović ocijenila je da je Opšta bolnica u Bijelom Polju jedan od primjera koji pozitivno svjedoči o tome kako, uz dobru volju i namjeru za kratko vrijeme, može mnogo toga da se učini.
Kenan Erović, direktor Opšte bolnice Bijelo Polje rekao je da su u prethodnom periodu imali bezrezervnu podršku Ministarstva zdravlja u vezi sa dodjelom specijalizacija, nabavkom najsavremenije opreme i decentralizacijom zdravstvenog sistema, ističući da će od ove godine imati specijaliste iz užih grana medicine koje do sada, kazao je, nikada nijesu postojale u Bijelom Polju. Bilo je nezamislivo, dodaje, da može postojati onkološki konzilijum van Klinike za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore. Prije 15 dana počeo je da radi onkološki konzilijum u Bijelom Polju, zahvaljujući kojem pacijenti sada ne moraju da putuju do centra u Podgorici kako bi primili svoju redovnu terapiju – istakao je Erović.
Naveo je primjer da pacijent iz Plava, kojem je do sada trebalo četiri do pet sati da dođe do Podgorice zbog pregleda, sada sve završava u bjelopoljskoj bolnici.
Kapitalnim budžetom za ovu godinu biće renovirano Interno odjeljenje, i to, istakao je Erović, prvi put poslije 50 godina, a predviđena je i nabavka magnetne rezonance.
Savremenim projektom koji će biti realizovan u toku ove i naredne godine, kako je najavio direktor ove bolnice, Interno odjeljenje će, prema njegovim riječima, dobiti novi sjaj kakav zaslužuje, dodajući da je nabavka magnetne rezonance veliki iskorak u dijagnostici.
On je najavio i da će, zahvaljujući obezbijeđenoj donaciji, biti renovirano dječije odjeljenje OB Bijelo Polje.
Erović je istakao i da su tokom posljednjih 10 mjeseci ostvarili velike uštede. Dug, koji je iznosio milion eura, sveden je na oko 250.000 eura. Kao primjer, Erović je naveo smanjenje računa za medicinski otpad koji je mjesečno iznosio oko 20.000 eura, a sada je oko dvije hiljade, računi za vodu smanjeni su sa pet na dvije i po hiljade eura mjesečno, a računi za struju sa 13.000 na manje od 6.000.