You are currently viewing Najsavremenija videoendoskopija – gastroskopija I kolonoskopija od sada i u bjelopoljskoj opštoj bolnici

Najsavremenija videoendoskopija – gastroskopija I kolonoskopija od sada i u bjelopoljskoj opštoj bolnici

U JZU Opsta bolnica Bijelo Polje u adaptiranoj gastrosali od danas endoskopski pregledi se izvode na najsavremenijim aparatima videoendoskopima firme STORZ sa najboljom HD rezolucijom slike. Naime,zajedničkim djelovanjem Opšte bolnice u Bijelom Polju I Univerzitetske bolnice iz Foče ( BIH) kroz IPA projekat prekogranične saradnje obezbijedjen je ovaj najsavremeniji aparat iz ove oblasti dijagnostike čime je u značajnoj mjeri podignut nivo zdravstvene zaštite i usluga koje bolnica pruža, ne samo za gradjane opštine Bijelo Polje već i sjevera Crne Gore.

Vrijednost ovog aparata je 72.650.00€ a sredstva su obezbijedjena kroz kandidovani projekat dvije zdravstvene ustanove. Ezofagogastroduodenoskopija( EGDS) je dijagnostička i terapijska endoskopska metoda kojom se i pregleda jednjak, želudac i dvanaestopalačno crijevo. EGDS je najprecizniji i najdetaljniji pregled gornjeg dijela digestivnog sistema koji omogućava pored precizne vizualizacije lumena i sluznice i uzimanje uzoraka za histopatološku analizu čime se dijagnostika upotpunjava i završava.U toku EGDS i moguće je vršiti i različite terapijske intervencije. Pregled je moguće uraditi u lokalnoj anesteziji ili u analgosedaciji čime se ostvaruje potpun komfor i izbjegava svaka neprijatnost pri izvodjenju pregleda. 

Kolonoskopija je endoskopska dijagnostička i terapijskametoda kojom se pregleda, analnikanal, rektum,kolon u celini i završni deo tankog crijeva.To je najprecizniji i najdetaljniji pregled debelog crijeva koji omog ućava i uzimanje uzoraka za histopatološku analizu, a takodje i terapijske intervencije na debelom crijevu . Moguće je uraditi sa ili bez analgosedacije koja ostvaruje potpun komfor u toku pregleda. 

Ovu vrstu pregleda u bolnici obavljaće ljekari: 1.Dr Sead Ećo – subspecijalista gastroenterohepatologije 2.Dr Alisa Mekić- subspecijalista gastroenterohepatologije 

Komentariši