You are currently viewing Ministar Šegrt otvorio 37. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije u Bijelom Polju

Ministar Šegrt otvorio 37. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije u Bijelom Polju

Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije danas je počeo u Bijelom Polje i trajaće dva dana, gdje će se govoriti o zdravstvenoj zaštiti majke i djeteta, kardiovaskularnim bolestima, dijagnostici i terapiji i bolestima zavisnosti. Minisar zdravlja Budimir Šegrt kazao je da ovaj skup traje i živi zahvaljujući predanom radu i entuzijazmu ljekara Crne Gore i Srbije i podsjetio da je prvi Sabor ljekara održan 1971. godine u Bijelom Polju, kada je prezentovano 40 stručnih radova.
– Država Crna Gora i njeni zdravstveni radnici izgradili su dostupan, stabilan i kvalitetan zdravstveni sistem. U cilju daljeg razvoja veoma kompleksnog zdravstvenog sistema, Minisarstvo zdravlja je predložilo, a Vlada Crne Gore usvojila, strateški dokument Strukturne reforme u zdravstvenom sistemu sa Akcionim planom za njihovu realizaciju u periodu 2015-2017.godine, kzao je ministar Šegrt. Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je, pozdravljajući skup, kazao da je izuzetno važno što se ovaj eminentni skup ove godine organizuje u Bijelom Polju. 

– Zahvaljujući dostojanstvenom stavu, stručnosti i radu svih ljekara našeg grada, kao i rukovodiocima naših zdravstvenih ustanova, opet smo povratili povjerenje u naše zdravstvene institucije i uspostavili zdravstvenu zaštitu na najvišem nivou. Na nosiocima, institucijama sistema, od Ministarstva zdravlja, ljekarskih udruženja i organizacija do organa lokalne zajednice, je da učinimo sve što je u našoj moći, kako bismo vam pružili sve neophodne uslove za stručan i kvalitetan rad. Tako smo zahvaljujući razumijevanju Ministarstva i drugih partnerskih institucija i organizacija, u Bijelom Polju – samo u posljednjih par godina, izgradili najsavremeniji Dom zdravlja, vrijedan 3.5 miliona eura. Izvršili ozbiljne rekonstrukcije i opremanje gradske bolnice i, takođe, brojnih ambulanti u ruralnom području. Ljekar, po definiciji, nikada ne mari za rasu, stalež, granice. I ovakva prekogranična saradnja ljekara regiona, svakako je najbolji put za razmjenu iskustava, proširivanje znanja i uspješan rad, te time i bolje liječenje za nas – obične smrtnike, kazao je predsjednik Žurić. Direktorica Doma zdravlja Bijelo Polje Majda Dobardžić ističe da je velika čast što je naš grad domaćin ovako značajnog okupljanja ljekara, te da će ovaj Sabor poslati veoma važnu poruku za prćenje svih medicinskih dostignuća i kvalitetu zdravstvene zaštite. Takođe, direktorica Opšte bolnice Biserka Bulatović je kazala da je održavanja Sabora značajno, jer omogućava razmjenu znanja i iskustva iz raznih oblasti medicine. 

image 2

– Ovi skupovi su od neprocjenivog značaja za dijagnostiku, prevenciju i liječenje pacijenata. Istorijat ideje organizovanja Sabora vezan je za poslijeratni razvoj zdravstvene zaštite i saradnju ljekara Sjeverne Crne Gore i njihovih kolega iz Srbije, kazala je Bulatović. Treba naglasiti da je Komisija za kontinuiranu medicinsku edukaciju Ljekarske komore Crne Gore akreditovala ovaj Sabor kao domaći simpozijum sa međunarodnim učešćem. 

Komentariši